Mihin Euroopan neuvostoa tarvitaan tänä päivänä, apulaispääsihteeri Bjørn Berge?

Kysyimme Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Bjørn Bergeltä, mihin Euroopan vanhinta, jo vuonna 1949 perustettua yhteistyöjärjestöä yhä tarvitaan ja kuinka sen toiminta hyödyttää suomalaisia. Tänä vuonna Euroopan neuvoston ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltiotyö saa lisää huomiota, kun jäsenmaat järjestävät apulaispääsihteerin tuella näkyvyystapahtumia ympäri Eurooppaa.

Jo noin 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata on päättänyt järjestää tuellasi kansallisen näkyvyystapahtuman – Suomi pitää ensimmäisensä ensi toukokuussa Turussa. Miksi Euroopan neuvosto tarvitsee lisää näkyvyyttä?

On hyvin tärkeä lisätä kansalaisten ymmärrystä ja tietoa Euroopan neuvoston tekemästä työstä. Hyvin harva tietää, että juuri Euroopan neuvosto turvaa perusoikeuksien toteutumisen Euroopassa tänä päivänä. Meidän tulee selittää ihmisille, mitä tämä merkitsee meille jokaiselle, Euroopan kansalaisille. Kertomalla Euroopan neuvoston työstä voimme auttaa ihmisiä ymmärtämään multilateraalisen yhteistyön merkityksen ja arvostamaan kansainvälisten instituutioiden toimintaa. 

Millä tavoin Euroopan neuvosto palvelee 46 jäsenmaansa kansalaisia ja turvaa heidän oikeuksiaan? 

Euroopan neuvoston ansiosta meillä on samat oikeudet eri Euroopan maissa: Me voimme kirjoittaa artikkelin sanomalehteen tai järjestää mielenosoituksen kotikaupunkimme kaduilla. Meillä on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin. Kaikki tämä perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Liian usein pidämme näitä oikeuksia itsestäänselvyyksinä, emmekä pohdi niitä sen syvemmin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioiden seurauksena jäsenmaat ovat kehittäneet lainsäädäntöjään siten, että ne ovat linjassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Tämä on auttanut yksittäisiä ihmisiä, tavallisia kansalaisia, ja joskus muuttanut kokonaisia yhteiskuntia. Esimerkiksi eräs kuuluisa ihmisoikeustuomioistuimen tuomio muutti Irlannin yhteiskuntaa perustavanlaatuisesti, koska se myönsi täydet kansalaisoikeudet ja ihmisoikeudet homoseksuaaleille. Tänä päivänä irlantilaiset juhlivat tätä muutosta, mutta tuolloin se oli vaikea.

Voisin antaa valtavasti vastaavia esimerkkejä muista jäsenmaista. Valitettavasti ihmiset eivät tunne niitä kovin hyvin, mikä edelleen alleviivaa sitä, kuinka tärkeä on lisätä Euroopan neuvoston tunnettuutta.   

Toisen maailman sodan jälkeen Euroopan neuvosto oli yksi niistä instituutioista, joka perustettiin varmistamaan, että sama vältetään tulevaisuudessa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sota koskettaa jälleen koko Eurooppaa. Mikä on mielestäsi Euroopan neuvoston tärkein tehtävä Ukrainassa?     

Ukraina on todella tärkeä Euroopan neuvoston jäsenmaa, ja teemme kaikkemme auttaaksemme ukrainalaisia. Jo ennen sotaa Euroopan neuvosto on tukenut esimerkiksi Ukrainan oikeusjärjestelmän uudistustyötä, demokraattisten instituutioiden kehittämistä ja korruption kitkemistä useiden vuosien ajan. Nyt autamme ukrainalaisia tutkimaan Venäjän tekemiä sotarikoksia ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä tuemme ukrainalaisen oikeusjärjestelmän toimintakykyä sodan keskellä. Tilanne on erittäin haastava, mutta mukautamme toimintaamme ja pyrimme olemaan niin paljon avuksi kuin vain mahdollista. Pitkällä aikavälillä edessä on myös koko Ukrainan jälleenrakentaminen.

Millaisessa tilanteessa Eurooppa ylipäätään on?

Yleisesti Euroopassa äärinationalismin uhka on vahvistunut. Me tiedämme historiasta, kuinka vaarallisia seurauksia sillä voi olla. Erilaiset poliittiset voimat myös kyseenalaistavat ja haastavat demokraattisen päätöksenteon. Yksi tärkeä ja kiinnostava esimerkki tästä trendistä on muutama vuosi sitten tehty tutkimus, jossa muun muassa alankomaalaisilta nuorilta kysyttiin, kuinka tärkeää heille on elää demokratiassa. Vain yksi kolmesta vastaajasta piti demokratiassa elämistä tärkeänä. Ajattelen, että tilanne on valitettavasti samanlainen monissa Euroopan maissa. Jos menetämme nuoren sukupolven, miltä Eurooppa näyttää kahden- tai kolmenkymmenen vuoden kuluttua?

Suomi keskittyy ensimmäisessä Euroopan neuvosto -päivässään paikallistasoon. Millainen rooli paikallistasolla on demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisessa?

Sieltä kaikki alkaa. Paikallistaso on kaiken alkupiste, jossa ihmiset kohtaavat kasvokkain ja demokratia toteutuu käytännössä. Meidän täytyy ottaa paikalliset ihmiset ja yhteisöt paremmin mukaan poliittiseen päätöksentekoon ja myös vaaleihin. Äänestysaktiivisuus on laskenut merkittävästi monissa Euroopan maissa.

Paikallistaso voi myös olla edelläkävijä. Olemme tottuneet ajattelemaan, että kaupungit ovat kasvun ja innovaatioiden moottoreita, mutta digitalisaatio haastaa tätä ajatusta. Esimerkiksi Ruotsissa pieni paikkakunta Duved pyrkii ajattelemaan elämäntapaamme uusiksi ja kehittämään demokraattista mallia, jolla osallistaa ja sitouttaa asukkaita poliittiseen päätöksentekoon. Pidän tämän kaltaisista ideoista ja teemmekin heidän kanssaan yhteistyötä. Meidän tulee olla valmiita tarkasteleman uusia, innovatiivisia ajatuksia ja kehittämään myös demokraattista malliamme.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä