Vad är en människorättsstad?

Med människorättsstäder menar man städer som offentligt förbundit sig att befrämja och trygga mänskliga rättigheter. Det finns många olika sätt att fungera som en människorättsstad och hur det sker kan variera enligt stadens strategier och behov.

I Finland har ingen stad ännu utropat sig till en människorättsstad. Det finns dock flera städer som är intresserade. Globalt sett var den första människorättsstaden Rosario i Argentina. Totalt finns det över 100 människorättsstäder över hela världen; runt 10 av dessa finns i Europa. Det finns även nordiska människorättsstäder, bland annat Lund och Bergen. EU:s grundrättighetsbyrå publicerade ett ramverk för europeiska människorättsstäder år 2021.

Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi genomförde pilotprojektet Människorättsstäder åren 2021–2022. Projektet finansierades av Åbo stadsforskningsprogram. Dess syfte var att förse Åbo stad med bakgrundsinformation om vilka fördelar det kunde medföra att vara en människorättsstad. Projektet identifierade fördelar som effektivare och mer koordinerad implementering, koherens mellan politikprogrammen samt synergier mellan relaterade målsättningar såsom hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Mer information om projektet och materialet som producerades inom dess ramar finns på dess nätsidor.

I människorättsstadsprojektet rekommenderas ett människorättsbaserat tillvägagångssätt som metod för att förverkliga mänskliga rättigheter på lokal nivå. Deltagande är en central princip i detta tillvägagångssätt. Från människorättssynpunkt begränsas rätten till deltagande inte enbart till rösträtt och rätten att ställa upp i val utan omfattar en avsevärt bredare skala av former av deltagande. Det viktigaste är att garantera att deltagandet är effektivt, inte bara formellt.

I det forskningsseminarium som Åbo Akademis människorättsinstitut organiserar i samband med dagen för mänskliga rättigheter diskuteras deltagande på kommunnivå: hur deltagande förverkligats i människorättsstaden York, vilka förutsättningar för lokalt deltagande som garanteras i finsk lagstiftning och i Europarådets standarder, hur man bäst beaktar rätten till deltagande för personer med funktionsnedsättning och vilka nya deltagandeformer som utvecklats i aktuella forskningsprojekt.

Människorättsstadsprojektet har samarbetat med KONSTa – Turun Seudun Kuvataidekoulu. Eleverna har inspirerats av mänskliga rättigheter och utfört arbeten som finns på projektets nätsidor. För dagen för mänskliga rättigheter har eleverna gjort utställningen Mänskliga rättigheter, som förevisas i aulan i Arken. Utställningen uppmanar oss alla att inspireras av både konst och mänskliga rättigheter.

Skribenter:
Kristiina Vainio, projektforskare, Åbo Akademi
Lisa Grans, forskardoktor, Åbo Akademi

Bild:
Jasmin Moisio, Turun seudun kuvataidekoulu

Du kanske också är intresserad av