Mikä on ihmisoikeuskaupunki?

Ihmisoikeuskaupungeilla tarkoitetaan kaupunkeja, jotka ovat julkisesti sitoutuneet ihmisoikeuksien edistämiseen ja turvaamiseen. Yhtä oikeaa tapaa toteuttaa ihmisoikeuskaupunkiutta ei ole olemassa, vaan toimeenpanon muodot voivat vaihdella kunkin kaupungin strategian ja tarpeiden mukaan.

Suomessa yksikään kaupunki ei ole vielä julistautunut ihmisoikeuskaupungiksi. Kiinnostuneita kaupunkeja on kuitenkin useita. Maailmanlaajuisesti ensimmäisenä ihmisoikeuskaupungiksi julistautui Rosario Argentiinassa. Kaiken kaikkiaan ihmisoikeuskaupunkeja on maailmassa yli 100; Euroopassa niitä on noin kymmenen. Pohjoismaisia ihmisoikeuskaupunkeja ovat mm. Lund ja Bergen. EU:n perusoikeusvirasto julkaisi viitekehyksen eurooppalaisille ihmisoikeuskaupungeille vuonna 2021.

Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutti toteutti Ihmisoikeuskaupungit -pilottihankkeen vuosina 2021–2022. Hankkeen rahoitti Turun kaupunkitutkimusohjelma. Sen tarkoituksena oli tuottaa Turun kaupungille taustatietoa siitä, millaisia hyötyjä sille voisi olla ihmisoikeuskaupunkina toimimisesta. Tällaisiksi hyödyiksi hankkeessa identifioitiin mm. ihmisoikeusvelvoitteiden tehokkaampi ja koordinoidumpi täytäntöönpano, politiikkaohjelmien välinen koherenssi sekä samansuuntaisten tavoitteiden, kuten kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien väliset synergiat. Hankkeen toiminnoista ja sen puitteissa tuotetuista materiaaleista löytyy lisätietoa hankkeen verkkosivuilta.

Ihmisoikeuskaupungit -hankkeessa ihmisoikeuksien paikallisen toimeenpanon metodiksi suositellaan ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa. Osallisuus on yksi tämän lähestymistavan keskeisiä periaatteita. Osallisuus ei ihmisoikeusnäkökulmasta rajoitu pelkästään äänioikeuteen tai oikeuteen asettautua ehdokkaaksi vaaleissa, vaan se käsittää huomattavasti laajemman kirjon osallistumisen muotoja. Tärkeintä on taata, että osallistuminen on tehokasta, ei pelkästään muodollista.

Ihmisoikeuspäivän yhteydessä toteutettavassa Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin järjestämässä tutkimusseminaarissa keskustellaan kansalaisosallisuudesta kuntatasolla: siitä miten osallisuutta on toteutettu ihmisoikeuskaupunki Yorkissa, minkälaisia edellytyksiä kansalaisosallisuudelle taataan Suomen lainsäädännössä ja vastaavasti Euroopan neuvoston standardeissa, miten vammaisten henkilöiden osallistumisoikeudet tulee huomioida, sekä siitä minkälaisia uusia osallistumisen muotoja on kehitetty ajankohtaisissa tutkimushankkeissa.

Ihmisoikeuskaupungit tutkimushanke on tehnyt yhteistyötä KONSTa Turun Seudun Kuvataidekoulun kanssa. KONSTalaiset ovat inspiroituneet ihmisoikeuksista ja toteuttaneet hankkeeseemme töitä, joita löytyy hankkeen verkkosivuilta. KONSTalaiset ovat myös tuottaneet Ihmisoikeuspäivään Ihmisoikeudet-näyttelyn, joka on esillä Arkenin sisääntuloaulassa. Näyttely kutsuu meitä kaikkia inspiroitumaan sekä taiteesta että ihmisoikeuksista.

Kirjoittajat:
Kristiina Vainio, projektitutkija, Åbo Akademi
Lisa Grans, tutkijatohtori, Åbo Akademi

Kuva:
Jasmin Moisio, Turun seudun kuvataidekoulu

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä