Mitä Euroopan neuvosto tekee ihmisoikeuksien puolesta? – tutustu Ihmisoikeuskeskuksen uuteen koulutusmateriaaliin

Vuonna 1949 perustetun Euroopan neuvoston yksi keskeisimpiä tehtäviä on turvata ja edistää ihmisoikeuksia. Sen muita tehtäviä ovat oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian ylläpito ja edistäminen. Euroopan neuvoston puitteissa on laadittu yli kaksisataa sopimusta. Tärkein sopimuksista on Euroopan ihmisoikeussopimus, joka velvoittaa järjestön jäsenmaita turvaamaan ja edistämään ihmisoikeuksia. Se on ollut Suomessa voimassa jo vuodesta 1990.

Miten Euroopan neuvosto toimii? Minkälainen on sen rakenne? Mikä on Euroopan ihmisoikeussopimuksen merkitys? Miten Euroopan neuvosto valvoo ihmisoikeuksien toteutumista? Ihmisoikeuskeskuksen uusin koulutuspaketti Euroopan neuvostosta vastaa näihin ja moniin muihin Euroopan neuvostoon liittyviin kysymyksiin.

Ihmisoikeuskeskus osana kansallista ihmisoikeusinstituutiona seuraa aktiivisesti Euroopan neuvoston työtä ja antaa muun muassa lausuntoja Suomen ihmisoikeustilanteesta Euroopan neuvostolle.  Euroopan neuvosto näkee kansalliset ihmisoikeusinstituutiot tärkeänä linkkinä hallituksien ja kansalaisyhteiskunnan välillä ja tukee vahvasti niiden työtä.

Koulutusmateriaali koostuu neljästä osasta: 1) yleisesittely Euroopan neuvostosta, 2) ihmisoikeudet, 3) oikeusvaltio ja 4) demokratia. Materiaali on koottu Powerpoint-esitykseksi, jota voi käydä läpi omassa tahdissa itsenäisesti tai sitten ryhmässä.

Koulutus sopii viranomaisille, kansalaisjärjestöille, tutkijoille, asiantuntijoille ja muille ihmisoikeuksista ja Euroopan neuvoston toiminnasta kiinnostuneille. Koulutus ei edellytä aiempaa osaamista Euroopan neuvostosta. Pääset koulutusmateriaaliin tästä linkistä.

Muista ilmoittautua myös Euroopan neuvoston ihmisoikeuspäivään, joka järjestetään ensimmäistä kertaa 4.5. Turussa. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä